ModelSpoorGroep Valkenswaard

... samen maken we de hobby leuker

Over de Modelspoorgroep

De ModelSpoorGroep Valkenswaard (MSG Valkenswaard) is in 1990 opgericht. Tot 2008 heeft de club gebouwd aan een replica van het station Valkenswaard en de directe omgeving zoals dat tot rond 1962 heeft bestaan, en zoals het nu had kunnen bestaan. Aan de hand van foto’s uit de oude doos, kadastertekeningen, herinneringen en ‘veldonderzoek’ is getracht ook de niet meer bestaande bebouwing uit die tijd doen herleven. Gezien de reacties van met name oudere Valkenswaarders op onze open dagen durven we te zeggen dat we daarin zijn geslaagd.

Behalve aan de baan zelf is ook de nodige aandacht gegeven aan de presentatie van het geheel. Met achtergronden, frieslijsten en een goede verlichting wordt de aandacht van de toeschouwer daar gekregen waar hij hoort: op de modules. Met deze baan bezocht MSG Valkenswaard beurzen  en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De waardering voor de baan is hoog. Vooral de rust en ruimte die de baan uitstraalt wordt gewaardeerd, zonder dat dit ten koste is gegaan van de aandacht voor details. Een unicum is de gebogen en zeer realistisch geschilderde achtergrond waardoor het gevoel ontstaat dat je daadwerkelijk in het modellandschap staat. De modulebaan 'Valkenswaard' is verkocht. Deze baan zal binnenkort te zien zijn bij 'Modellbhanschau odenwald'. Voor meer informatie kunt u kijken op: modellbahnschau-odenwald.de.

Hieronder is een filmreportage van de open dag te zien van MSGValkenswaard. In deze reportage zijn alle huidige banen van MSGValkenswaard te zien, welke verder worden omschreven in de tekst onder het filmpje. De filmreportage is gemaakt door Henk Jongsma.

Ons nieuwe project 'de Kempen' is af. Dit is wederom een modulebaan. Deze baan bevat twee hoofdthema's: een kleinschalige industrie strategisch gelegen aan een kanaal en de spoorlijn, en een rangeeremplacement. Het geheel is rijk aan details en bestaat deels uit replica's van bestaande objecten, zoals de spoorbrug bij Veghel en het hoofdkantoor van de lokale brouwerij. Met 'De Kempen' bezoekt MSG Valkenswaard verschillende beurzen in binnen- en buitenland.

Naast de beide modulebanen zijn er diverse kleine projecten uitgevoerd door kleinere groepen leden. Het meest in het oog springend zijn de diorama's 'Veldhoven 1935' en 'B.A.Bodil' waarmee zeer hoog gescoord wordt op nationale en internationale beurzen.

Ook heeft MSG Valkenswaard voor de beurs van On Traxs! in februari van dit jaar een kinderbaantje gemaakt. Dit baantje is bedoeld om de kinderen op een speelse manier kennis te leren maken met de modeltreinhobby. De kinderen kunnen hier leren rangeren.

ModelSpoorGroep Valkenswaard viert dit jaar haar 25 jarig jubileum. Dit werd op zondag 15 maart 2015 groots gevierd met een jubileumtentoonstelling waar alle banen van de club stonden, maar waar ook gastbanen aanwezig waren. Op de tentoonstelling toonde de club ook het nieuwe project namelijk 'De Noorse baan'. De club is nu bezig om vorm te geven aan deze baan.

ModelSpoorGroep Valkenswaard nodigt iedereen uit om tijdens de clubavond een bezoek te brengen. Wij kunnen u dan uitleggen waar we mee bezig zijn. Denk niet direct dat het nivo te hoog is. Ieder lid is op zijn eigen wijze begonnen met de modelspoorhobby en door gezamenlijke ideeën, trucs en tips uit te wisselen gaat men steeds meer plezier beleven aan de modelspoorhobby.

Home ModelSpoorGroep Valkenswaard