ModelSpoorGroep Valkenswaard

... samen maken we de hobby leuker

Diorama 'B.A.Bodil'

Met het diorama 'B.A.Bodil' heeft de Modelspoorgroep Valkenswaard deelgenomen aan de 5e Minibaantjes wedstrijd 2010 in Mechelen. Nadat twee jaar eerder de eerste prijs gewonnen was met het diorama 'Veldhoven 1935' was er opnieuw winst, hetzij met een beduidend kleinere voorsprong op de concurrentie. In februari 2011 werd met het diorama de prestigieuze OntraXS! Award gewonnen. In oktober 2011 won het diorama tijdens Euromodelbouw in Genk de publieksprijs.

Het diorama beeldt een fictief berglandschap uit waarin een railbus in de verte lijkt te verdwijnen. Echter er rijden in de beperkte diepte 4 railbusjes in steeds kleiner wordende schaal, van 1:50 op de voorgrond tot 1:400 (!) op de achtergrond. Ook het landschap is in perspectief gebouwd. Op de voorgrond domineren een smederij waarin de smid regelmatig driftig staat te hameren en een garagebedrijf B.A.Bodil, alwaar een monteur af en toe hard onder de motorkap van een Traction Avant aan een vastzittend onderdeel staat te trekken. Ook speelt een jongetje met zijn modelbaantje, waarvan de snelheid met het model-trafootje te regelen is.

In een wachthuisje zit een passagier die instapt als de railbus stopt bij de halte. Ook de machinist van de railbus gaat aan de goede kant zitten, naargelang de richting van de railbus. In het hele diorama zijn details verwerkt die niet meteen opvallen.

Ook is het diorama voorzien van geluid. De voorste railbus heeft een slecht lopende motor die nogal eens afslaat bij de halte. Met de railbussen verdwijnt ook het geluid naarmate ze verder de bergen in rijden. Tevens fluiten allerlei vogels en af en toe slaat de kerkklok.

Hieronder zijn nog een paar foto's van B.A. Bodil te zien:

A
BA_1
BA_10
BA_2
BA_5
BA_6
BA_8
BA_9
BaBodil2
BaBodil3
BaBodil5
BaBodil6
BC_4
01/13 
start stop bwd fwd

 


Eisenbahn Romantik heeft een reportage van het diorama 'B.A. Bodil' gemaakt tijdens On traXS! 2011. Deze is hieronder te bezichtigen.

 


 

Dirk Achtien heeft een filmpje op Youtube gezet.

Home Diorama's Diorama 'B.A.Bodil'