Jubileumtentoonstelling - De Tramstraat
- Details
- Laatst bijgewerkt: 09 februari 2015
- Gepubliceerd: 03 februari 2015
De Tramstraat (Gerard Hendriks)
We spreken van Eindhoven 1930, een tijd van recessie en het begin van de teloorgang van het tramwezen. Een tijd waarin nog gepoogd werd verbeteringen aan te brengen waardoor de tramwegen misschien nog gered konden worden.
In Eindhoven bevond zich een uitgebreid tramweg emplacement met dienstgebouwen, werkplaatsen, opslagplaatsen en remises en bovenal een stationsgebouw met een voor Nederland een van de weinige overkappingen. Een eindstation voor drie lijnen van Tramweg-Maatschappij ,,De Meierij” (TM): Eindhoven – Reusel, Eindhoven – Geldrop (Helmond) en Eindhoven – Veghel.
Ideaal voor een modelbaan in H0m en tevens een uitdaging om al die gebouwen, rijtuigen en rails zo goed en natuurgetrouw mogelijk na te bouwen.
Moderne technieken als autocadtekenen en cnc-frezen werden gecombineerd met bestaande technieken voor landschapsbouw. Veel researchwerk kwam er aan te pas in archieven van Eindhoven, Den Bosch, Breda en Den Haag om zoveel mogelijk foto- en tekenmateriaal te verzamelen.
Gerard Hendriks hoop dan ook een stukje beeldende geschiedschrijving te hebben gerealiseerd waardoor de herinnering aan deze tijd blijft. Zeker als men weet dat in Eindhoven alleen de naam van de straat verwijst naar dit stukje historie.